Gdzie prawdziwy chleb?

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Gdzie prawdziwy chleb?

Postprzez ewe » poniedziałek, 11 lut 2008, 11:01

Mam proste pytanie ? Gdzie w Kołobrzegu można kupić normalny chleb ?
Dla tych co nie wiedzą jaki być powinien, przypominam: ze zwykłej mąki ,wody, zakwasu i na pewno bez polepszaczy, jakiś mixów , proszków ,koncentratów, bez chemii , i innych świństw w środku. Wypieczony ,nie pognieciony i zdatny do ugryzienia.

P.S. I proszę nie polecać mi np: piekarni p. Nizioła , wyróżnionego zresztą chyba nie za jakość pieczywa.
Avatar użytkownika
ewe
Gwiazdor
 
Posty: 1505
Dołączył(a): wtorek, 6 gru 2005, 07:29

Postprzez Colberg » poniedziałek, 11 lut 2008, 12:59

Niech zgadnę. W swoim piekarniku? :) IMHO wątpię czy takowy chleb w Kołobrzegu dostaniesz. Tylko kto sie do tego przyzna? Osobiście kupuję chleb "od Mielnika" - ale też nie mam specjalnie wyszukanych oczekiwań.
Avatar użytkownika
Colberg
Ważniak
 
Posty: 223
Dołączył(a): wtorek, 28 gru 2004, 21:51
Lokalizacja: Danzig

Postprzez keeper » poniedziałek, 11 lut 2008, 13:23

Nigdzie. Moja mama pracowala w sanepidzie, kontrolowala wszystkie piekarnie w miescie. Wszyscy uzywaja chemii. Sa ilosci dozwolone i piekarze sie tego trzymaja. Bez reklamowania kogolwiek wysle Ci pw z piekarnia, ktora chemii uzywa najmniej . Pozdrawiam :roll:
Avatar użytkownika
keeper
Rycerz forum
 
Posty: 1134
Dołączył(a): niedziela, 2 lis 2003, 13:04
Lokalizacja: Tamworth
Gadu-Gadu: 0

Postprzez rysio » poniedziałek, 11 lut 2008, 13:47

a ja przy dźwiękach donora - shhh, czyli z radością, że ktoś wogóle tym jest zainteresowany napiszę wam tak:

_______20 dag słonecznika
_______4 łyżeczki cukru
_______7 dag drożdży
_______1 kg mąki tortowej
_______1 litr letniej wody
_______3 szkl. płatków owsianych
_______4 łyżeczki soli
_______Wymieszać wszystko oprócz cukru, wody i drożdży. Osobno
_______wymieszać 1 szkl.
_______wody, drożdże i cukier. Resztę wody i wymieszane drożdże
_______dodać do całości,
_______wymieszać. Blachę wysmarować i wysypać bułką. Ciasto wylożyć
_______do blachy.
_______Odstawić na pół godziny. Piec godzinę w 200 st. C.

Taka porcja wystarczy dla rodziny na tydzień. A że w tydzień się chleb popsuje i zeschnie i nie będzie nadawał do spożycia? Z tym chlebem nie ma takiego problemu. Po tygodniu wciąż jest pyszny. Ja już od ponad pół roku nie kupiłem ani bochenka, i jak czasami częstuję znajomych to słyszę same tylko ochy i achy. Niestety niewielu ludziom chce się piec w domu.

_______Smacznego i pozdrawiam
rysio
Terminator
 
Posty: 726
Dołączył(a): niedziela, 2 paź 2005, 15:47

Postprzez Peny » poniedziałek, 11 lut 2008, 14:04

w ustroniu jest cos takiego jak skansen chleba.. zawsze bylam ciekawa co tam sie wyprawia. Moze tam mozna skosztować prawdziwego chleba..?
Avatar użytkownika
Peny
Terminator
 
Posty: 704
Dołączył(a): piątek, 18 lip 2003, 22:11

Postprzez ewe » poniedziałek, 11 lut 2008, 14:15

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 lut 2008, 14:29 przez ewe, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ewe
Gwiazdor
 
Posty: 1505
Dołączył(a): wtorek, 6 gru 2005, 07:29

Postprzez Didi » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:30

kolo banku pko jest sklep z naturalna zywnoscia i zdrowa i cos sie na dworcowej otworzylo jakis mnichow czy cos...
Avatar użytkownika
Didi
Rycerz forum
 
Posty: 1335
Dołączył(a): środa, 18 cze 2003, 10:34
Lokalizacja: Kołobrzeg
Gadu-Gadu: 0

Postprzez McCool » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:33

W Kg ciężko, ale wiem, że np już w Trzebiatowie robią zupełnie inny chleb. Tydzień mi wysiedział w chlebaku świeży, więc coś to znaczy. Z resztą inna jakość.
Avatar użytkownika
McCool
Rycerz forum
 
Posty: 1492
Dołączył(a): piątek, 16 kwi 2004, 20:22
Lokalizacja: Polska

Postprzez rysio » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:38

a dziś się też dowiedziałem, że w Ołużnej, jest jakaś pani, która robi na sprzedaż chleb prawdziwy tradycyjnym sposobem na zakwasie i bez żadnych polepszaczy, może warto spróbować - pojechać tam...
rysio
Terminator
 
Posty: 726
Dołączył(a): niedziela, 2 paź 2005, 15:47

Postprzez Budyn » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:45

zwykly chleb ;) powiem tak najmniej chemij jest wlasnie w tym zwyklym chlebie baltonowskim zwanym potocznie reszta to sama chemia zwlaszcza te z ziarnami
Avatar użytkownika
Budyn
V.I.P
 
Posty: 455
Dołączył(a): sobota, 19 lut 2005, 14:05
Lokalizacja: Grzybowo

Postprzez barmaid » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:55

A w czym w obecnych czasach nie ma chemii? Wszędzie jest. Mi osobiście bardzo odpowiada nowy produkt piekarni Asprod czyli chleb żeglarski, wszystko tam jest nawet marchewka i ziarna dyni. Zajebisty jest.
Avatar użytkownika
barmaid
Rycerz forum
 
Posty: 1054
Dołączył(a): niedziela, 19 lut 2006, 18:18

Postprzez mimoza » poniedziałek, 11 lut 2008, 21:58

w markecie bila - stoisko piekarnicze przy wejściu, słonecznikowy razowiec, jak jest lezy na górnej półce, cos po 6 zł, ale od czasu do czasu warto spróbować, pieką go na miejscu, jest na zakwasie, a półprodukty jada codziennie z poznania - czyli wyrobione ciasto, czy jakos tak, w każdym razie zajadmy od czasu do czasu... Θ
Avatar użytkownika
mimoza
Rycerz forum
 
Posty: 1000
Dołączył(a): sobota, 10 lut 2007, 12:54

Postprzez qrczak » środa, 13 lut 2008, 11:24

Avatar użytkownika
qrczak
Gwiazdor
 
Posty: 1510
Dołączył(a): sobota, 10 sty 2004, 19:44
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postprzez Ranger » czwartek, 14 lut 2008, 10:08

Jak się na Koszalin jedzie to za Kołobrzegiem (jakoś za Podczelem w prawo się skręca) jest "Chlebownia" czy coś. Taka knajpa staropolska, że niby wszystko takie swoiskie. Może tam. Tyle, że na poranne zakupy trochę daleko.
Avatar użytkownika
Ranger
Coś tam napisał
 
Posty: 70
Dołączył(a): piątek, 30 lip 2004, 19:20
Lokalizacja: Kołobrzeg

Następna strona

Powrót do :: hydepark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

cron