Gdzie prawdziwy chleb?

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Gdzie prawdziwy chleb?

Postprzez ewe » poniedziałek, 11 lut 2008, 11:01

Mam proste pytanie ? Gdzie w Kołobrzegu można kupić normalny chleb ?
Dla tych co nie wiedzą jaki być powinien, przypominam: ze zwykłej mąki ,wody, zakwasu i na pewno bez polepszaczy, jakiś mixów , proszków ,koncentratów, bez chemii , i innych świństw w środku. Wypieczony ,nie pognieciony i zdatny do ugryzienia.

P.S. I proszę nie polecać mi np: piekarni p. Nizioła , wyróżnionego zresztą chyba nie za jakość pieczywa.
ewe
Gwiazdor

Postprzez Colberg » poniedziałek, 11 lut 2008, 12:59

Niech zgadnę. W swoim piekarniku? :) IMHO wątpię czy takowy chleb w Kołobrzegu dostaniesz. Tylko kto sie do tego przyzna? Osobiście kupuję chleb "od Mielnika" - ale też nie mam specjalnie wyszukanych oczekiwań.
Colberg
Ważniak

Postprzez keeper » poniedziałek, 11 lut 2008, 13:23

Nigdzie. Moja mama pracowala w sanepidzie, kontrolowala wszystkie piekarnie w miescie. Wszyscy uzywaja chemii. Sa ilosci dozwolone i piekarze sie tego trzymaja. Bez reklamowania kogolwiek wysle Ci pw z piekarnia, ktora chemii uzywa najmniej . Pozdrawiam :roll:
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez rysio » poniedziałek, 11 lut 2008, 13:47

a ja przy dźwiękach donora - shhh, czyli z radością, że ktoś wogóle tym jest zainteresowany napiszę wam tak:

_______20 dag słonecznika
_______4 łyżeczki cukru
_______7 dag drożdży
_______1 kg mąki tortowej
_______1 litr letniej wody
_______3 szkl. płatków owsianych
_______4 łyżeczki soli
_______Wymieszać wszystko oprócz cukru, wody i drożdży. Osobno
_______wymieszać 1 szkl.
_______wody, drożdże i cukier. Resztę wody i wymieszane drożdże
_______dodać do całości,
_______wymieszać. Blachę wysmarować i wysypać bułką. Ciasto wylożyć
_______do blachy.
_______Odstawić na pół godziny. Piec godzinę w 200 st. C.

Taka porcja wystarczy dla rodziny na tydzień. A że w tydzień się chleb popsuje i zeschnie i nie będzie nadawał do spożycia? Z tym chlebem nie ma takiego problemu. Po tygodniu wciąż jest pyszny. Ja już od ponad pół roku nie kupiłem ani bochenka, i jak czasami częstuję znajomych to słyszę same tylko ochy i achy. Niestety niewielu ludziom chce się piec w domu.

_______Smacznego i pozdrawiam
rysio
Terminator

Postprzez Peny » poniedziałek, 11 lut 2008, 14:04

w ustroniu jest cos takiego jak skansen chleba.. zawsze bylam ciekawa co tam sie wyprawia. Moze tam mozna skosztować prawdziwego chleba..?
Peny
Terminator

Postprzez ewe » poniedziałek, 11 lut 2008, 14:15

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 lut 2008, 14:29 przez ewe, łącznie edytowano 1 raz
ewe
Gwiazdor

Postprzez Didi » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:30

kolo banku pko jest sklep z naturalna zywnoscia i zdrowa i cos sie na dworcowej otworzylo jakis mnichow czy cos...
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez McCool » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:33

W Kg ciężko, ale wiem, że np już w Trzebiatowie robią zupełnie inny chleb. Tydzień mi wysiedział w chlebaku świeży, więc coś to znaczy. Z resztą inna jakość.
McCool
Rycerz forum

Postprzez rysio » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:38

a dziś się też dowiedziałem, że w Ołużnej, jest jakaś pani, która robi na sprzedaż chleb prawdziwy tradycyjnym sposobem na zakwasie i bez żadnych polepszaczy, może warto spróbować - pojechać tam...
rysio
Terminator

Postprzez Budyn » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:45

zwykly chleb ;) powiem tak najmniej chemij jest wlasnie w tym zwyklym chlebie baltonowskim zwanym potocznie reszta to sama chemia zwlaszcza te z ziarnami
Budyn
V.I.P

Postprzez barmaid » poniedziałek, 11 lut 2008, 17:55

A w czym w obecnych czasach nie ma chemii? Wszędzie jest. Mi osobiście bardzo odpowiada nowy produkt piekarni Asprod czyli chleb żeglarski, wszystko tam jest nawet marchewka i ziarna dyni. Zajebisty jest.
barmaid
Rycerz forum

Postprzez mimoza » poniedziałek, 11 lut 2008, 21:58

w markecie bila - stoisko piekarnicze przy wejściu, słonecznikowy razowiec, jak jest lezy na górnej półce, cos po 6 zł, ale od czasu do czasu warto spróbować, pieką go na miejscu, jest na zakwasie, a półprodukty jada codziennie z poznania - czyli wyrobione ciasto, czy jakos tak, w każdym razie zajadmy od czasu do czasu... Θ
mimoza
Rycerz forum

Postprzez qrczak » środa, 13 lut 2008, 11:24

qrczak
Gwiazdor

Postprzez Ranger » czwartek, 14 lut 2008, 10:08

Jak się na Koszalin jedzie to za Kołobrzegiem (jakoś za Podczelem w prawo się skręca) jest "Chlebownia" czy coś. Taka knajpa staropolska, że niby wszystko takie swoiskie. Może tam. Tyle, że na poranne zakupy trochę daleko.
Ranger
Coś tam napisał

Następna strona

Powrót do :: hydepark